BG1.jpg

Blogg

Bloggspecial Adhdlivet: Att leva med adhd är att ständigt gå balansgång

Man kan ju tycka att det man övar på, det blir man bra på. Det är i alla fall vad vi brukar säga till våra barn. Men vissa saker i livet känns ibland helt omöjliga när man lever med Adhd. Som att hitta balans i livet. Det låter så enkelt men är så svårt.Vi heter Jeanette Lilja (42 år) och Linda Andersson (33 år) vi driver podden ADHDLIVET sedan 2 år tillbaka. Vi lever båda i varsin familj med två barn var i samma åldrar, 11 och snart 6 år. Sen har vi även en varsin man såklart, hade ju varit knasigt om vi hade samma ;)

Tyvärr är vi två exempel på människor som hittade allt annat än balans som ett resultat av ett liv med obehandlad och odiagnosticerad adhd. Som unga vuxna klarade vi av att kompensera för våra svårigheter och det gjorde inte så mycket att vi ständigt kraschade i vardagen. Det var trötthet, tårar och hopplöshet som kom till uttryck för de ständiga dipparna som kom efter att ha kört på i för högt tempo. Vi vilade, reste oss och fortsatte. Om och om igen. Det fungerade ju så länge vi bara hade oss själva att tänka på.


Men sen kom barnen. Det sätt vi levt på fungerade inte längre och krascherna i vardagen innebar att vi inte klarade av vardagen. Det fanns enligt oss ingen tid att vila men att resa sig, det måste man ju. Så det gjorde vi, om och om igen. Men reservtanken vi tog av räckte inte hur långt som helst. En dag tog den slut.

Det kom några riktigt tuffa år med utmattningssyndrom, depression och ångest. Alla som varit där vet precis vad vi pratar om. Det är en tid man inte önskar någon annan att uppleva.

Att ha adhd och vara utmattad är en utmaning i sig. Att ha ett enormt driv inombords samtidigt som den enorma tröttheten hänger över en skapar en form av outhärdlig frustration. Det kan leda till att man tar sig an fler projekt som en flykt i att slippa stanna och känna. Att vi konstant presterande kvinnor på alla plan plötsligt inte orkade mer var svårt att förstå, både för oss själva och omgivningen.

Men med varsin adhd-diagnos, timmar av samtal tillsammans, psykoterapier, KBT, arbetsterapi, coachning, kurser, medicinering och inte minst 100 inspelningar av podden Adhdlivet kan vi nu faktiskt säga att vi är tacksamma för vad vi upplevt.

Vi har analyserat, rannsakat oss och funnit strategier och sätt för att klara av livet med de utmaningar vi har. Vi har fått en helt annan medvetenhet, kunskap och nya insikter om oss själva. Vi har hittat nya verktyg och strategier anpassade efter just vårt sätt att fungera. Så då är våra liv helt perfekta nu då?


Som vi ofta önskat att vi kunnat svara ja på den frågan! Att vi hittat balansen. Att vi aldrig kraschar längre. Det är stor skillnad på att VETA vad man ska göra och att GÖRA vad man ska göra. Men vi är båda otroligt bra på att ge andra tips på strategier som fungerar, om man lyckas hålla vid dem :)

Vi får ständigt jobba med att få energin att räcka hela dagen. Att inte bränna slut på energin innan kl 14 och att komma ihåg och att skapa utrymme för vila och återhämtning. Återhämtning/vila behöver inte vara att man lägger sig och sover. Det kan även vara en lugn promenad, bara ligga ner och blunda en stund (där är badrumsmattan underskattad), meditera, yoga och massa mer. Bara en kort stund gör enorm skillnad, koppla ifrån omvärlden för en liten stund är svårt idag men gör så gott. Detta är dock lättare sagt än gjort och vi lyckas ibland, ibland inte.

En annan sak som vi lärt oss är otroligt viktigt att komma ihåg som kvinna är att försöka kartlägga sin menscykel. Den påverkar i alla fall oss väldigt mycket och har stor inverkan på hur vi mår och klarar vardagen. När man fått koll på sin cykel är det är lättare att acceptera svängningarna och speciellt dipparna när man vet varför. Två andra saker som är rätt självklara men värda att påminna om är att försöka hålla ett stabilt blodsocker och få tillräckligt med sömn. Enkelt? Faktiskt inte och vi tror att många vet precis vad vi menar...

Det är lätt att mentalt slå på sig själv när man misslyckas. Att skuldbelägga sig för att man egentligen vet vad man borde göra och sen inte gör det där man borde. Därför är det så otroligt viktigt att komma ihåg att ingen är perfekt, att acceptera sig själv för den man är och att man gör sitt bästa utifrån de förutsättningar man har. Kom ihåg att livet med adhd är en balansgång och vi faller ofta men vi reser oss upp, om och om igen... det är lite det som är själva BALANSEN i sig :)

Vi avslutar med att påminna dig om att du är flawsome, precis som vi! Ta hand om dig!

Kram från Jeanette & Linda i Adhdlivet podcastPS! Vet du inte vad flawsome betyder? Lyssna på avsnitt 1 av vår podcast Adhdlivet så förstår du :)

1808 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla