12
April
2022

Ny bok! Livsberättelser om adhd och autism

Ny bok! Livsberättelser om adhd och autism

Ny bok! Livsberättelser om adhd och autism.

De här berättelserna handlar om att leva ett helt liv i motvind, om att veta exakt vad man borde göra och sedan inte få till det. Om att snubbla, och resa sig igen, och igen och igen. Om att inte få till det i skolan, yrkeslivet eller i sina relationer. De här berättelserna handlar om ensamhet och sorg över ett liv som blev hårt och som ofta känts orättvist.

Men ännu mer handlar de om kraften i att få rätt förklaringsmodell, även om det sker alldeles för sent i livet. Om att det aldrig är för sent att börja ta hand om sig själv bättre och att börja se sig själv och omvärlden med nya ögon. Om att kunna och vilja ta mer ansvar för sin egen hälsoresa och om att äntligen, äntligen kunna utöva lite mer självempati.

Läs dessa fantastiska skildringar av att leva ett helt liv med adhd och autism, ofta utan diagnos och stöd. Och om hur livet förändras när man får rätt stöd och bemötande

Tack till alla ni som delat med er av era berättelser. Ni vet vilka ni är. Tack Riksförbundet Attention och Annika von Schmalensee, projektledare för Äldrelyftet och Taina Lehtonen, Magnus Werner och Susanne Rolfner som tillsammans med mig satt dessa viktiga berättelser i ett vård- och vetenskapssammanhang.

/ Lotta Borg Skoglund

Boken ges ut 6 maj 2022 och kan redan nu förbeställas. Förbeställ boken här.

Om boken

"Om jag hade vetat" - om att få npf-diagnos sent i livet.

"Jag har sprungigt hela livet. Äntligen får jag stanna. Oron inom mig, känslan av att jag klättrar på väggarna skulle jag gärna vilja ha hjälp med - att få uppleva hur lugn och ro känns."

I boken Livsberättelser om adhd och autism får vi följa tretton personer som berättar hur det är att få en neuropsykiatrisk diagnos sent i livet, eller som önskar få en utredning. I livsberättelserna återkommer barndomens kamp i skolan, ett utmanande arbetsliv, sargad självkänsla, självmedicinering och svårigheter i familjeliv och relationer. Många vittnar även om ett spännande och rikt liv, om försoningen med sig själv och om sorgen, hoppet och modet att förändra.

Livsberättelserna följs upp av Lotta Borg Skoglund (docent och överläkare i psykiatri), Taina Lehtonen (legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi), Susanne Rolfner Suvanto (verksamhetsansvarig för Omvårdnadsinstitutet och praktiker vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga) och Magnus Werner (återhämtningsstödjare), som förmedlar kunskap och reflektioner.

Livsberättelser om adhd och autism vänder sig till dig med egen npf-diagnos, till dig med misstanke om egen diagnos, till närstående och till dig som möter äldre med npf i ditt yrkesliv.