Om adhd — vad, hur och varför?

Adhd innebär att det är svårt att reglera uppmärksamhet, aktivitetsnivå och/eller impulser, så att det är svårt att få vardagen att fungera utan särskilt stöd. Det gäller både barn och vuxna.
Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Precis som vid andra neuropsykiatriska diagnoser så handlar adhd om hur hjärnan utvecklas och fungerar. Det betyder inte att något är fel eller att det finns brister, utan att utvecklingen skiljer sig från det sätt som är mest vanligt förekommande.
Adhd kan se olika ut hos olika personer. Symtomen kan också förändras över tid – även hos samma person. En del har främst problem med uppmärksamheten, andra är mer impulsiva eller överaktiva. Man kan också ha en kombination av allt detta.
För att en adhd-diagnos ska ställas krävs att:
- svårigheterna har funnits sedan barndomen
- problemen är märkbara inom flera områden i livet, till exempel både hemma och i skolan eller på jobbet
- symtomen orsakar en tydlig funktionsnedsättning i vardagen
Det är också vanligt att ha drag av adhd eller andra neuropsykiatriska tillstånd utan att uppfylla alla kriterier för en diagnos. Även då kan man ha hjälp av råd och strategier som rekommenderas vid adhd.
Läs mer om Att få sin diagnos
Kontakta oss för att få hjälp med en utredning för dig, ditt barn eller en anhörig här
Adhd & add
Adhd står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Det är en paraplydiagnos som finns i flera olika former, eller presentationer. De två vanligaste formerna är adhd kombinerad form och adhd ouppmärksam form (som också kallas add eller Attention Deficit Disorder). Vid add är det framför allt symtom på ouppmärksamhet som orsakar svårigheter. Vid adhd kombinerad form finns det symtom på ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet.
Läs mer om adhd & add
Adhd hos barn
När barn har svårt att klara skolan, får problem i relationer eller mår psykiskt dåligt kan adhd eller add vara en möjlig orsak.
Hos oss gör vi alltid en bred utredning för att ta reda på vad som ligger bakom svårigheterna. Tillsammans försöker vi hitta en förklaring till varför barnet behöver lägga mer kraft och energi än andra – både i skolan och på fritiden.
För barn med adhd kan en utredning, diagnos och behandling ge rätt stöd i tid. Det kan också minska risken för att barnet senare utvecklar andra svårigheter som ångest, depression eller beroende.
Läs mer om adhd hos barn
Adhd hos vuxna
Vi vet idag att adhd sällan växer bort. De flesta barn som har adhd kommer att bli vuxna med adhd – även om symtomen kan förändras. En del får sin diagnos först i vuxen ålder.
Många vuxna beskriver att deras symtombild förändras över tid. Det är också vanligt att kvinnor upplever att hormonella växlingar och menscykeln påverkar både symtom och effekt av läkemedel.
Även om man får en diagnos först i vuxen ålder så kan rätt förklaringsmodell och rätt stöd minska risken för samsjuklighet – alltså att utveckla andra problem samtidigt som adhd, till exempel psykisk ohälsa eller kroppsliga besvär.
Läs mer om adhd hos vuxna
Behandling vid adhd
Både barn och vuxna med adhd bör erbjudas något som kallas multimodal behandling. Det betyder att flera insatser kombineras för bästa resultat:
- Psykoedukation
Du får kunskap om vad adhd är och hur hjärnan fungerar, samt konkreta råd för vardagen. - Kognitiva hjälpmedel
Det kan vara till exempel appar, påminnelser, larm eller tyngdtäcken – hjälpmedel som ger bättre struktur och lugn. - Läkemedelsbehandling
Adhd-mediciner kan minska adhd-symtom, förbättra funktionen i vardagen och förebygga psykisk och kroppslig samsjuklighet.
Läs mer om behandling vid adhd
Läkemedel vid adhd
Medicin för adhd utgör en del av behandlingen vid adhd – både för barn och vuxna.
Det finns två huvudgrupper av mediciner:
- Centralstimulerande
- Icke-centralstimulerande
Det går inte att i förväg veta vilken medicin som fungerar bäst för just dig. Därför är läkemedelsbehandlingen ett samarbete mellan dig och behandlingsteamet. Hos oss på SMART Psykiatri består ditt team av en läkare och en sjuksköterska.
Tillsammans följer ni upp effekt, dos och eventuella biverkningar.
Läs mer om läkemedel vid adhd
Stöd för en lättare vardag
Adhd är en funktionsnedsättning som beror på hur hjärnan utvecklas – inte en sjukdom som kan behandlas bort. Målet med behandlingen är därför att minska symtomen och förbättra vardagen. Det minskar också risken för negativa följder som psykisk ohälsa eller låg självkänsla.
För barn kan det innebära:
- stöd i skolan
- råd och hjälp till föräldrar
För vuxna kan det handla om:
- ökad kunskap om adhd
- gruppträffar för personer med diagnos och deras anhöriga
- hjälpmedel som ger bättre struktur, till exempel appar, larm eller tyngdtäcke
Läs mer om symtom och samsjuklighet vid adhd
Finns det test för adhd?
Nej, det finns inga tester, blodprover eller röntgenundersökningar som kan bekräfta eller utesluta en adhd-diagnos.
Istället innebär en utredning att man samlar in information från flera olika håll. Inför och under en adhd-utredning får du fylla i flera olika skattningsskalor och göra uppgifter. De hjälper oss att förstå om det rör sig om adhd – men också om andra diagnoser eller tillstånd behöver utredas. Framför allt lyssnar vi på dig och på din berättelse. Hur du har haft det i barndomen och i livet som vuxen. Vi vill veta både vad som har fungerat bra och vad som har varit kämpigt.
Det finns tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen för utredning och behandling av både barn och vuxna. På SMART Psykiatri följer vi dem, och vi använder alltid utredningsmetoder som är baserade på nationella riktlinjer och internationell forskning.
Läs mer om screening, utredning och diagnosticering av adhd hos vuxna här
Kontakta oss
Vill du veta mer eller önskar du individuell rådgivning? Boka en konsultation eller någon av våra andra tjänster.
Våra psykologer, läkare och sjuksköterskor hjälper dig att hitta rätt väg framåt!