page css
Press
 — 
2024-06-30

Överläkaren: Dags att uppmärksamma hormonernas betydelse hos flickor och kvinnor med ADHD

Halva mänskligheten genomgår stora hormonella förändringar varje månad och under sin livstid. Ändå finns inte mycket forskning om hur detta påverkar flickor och kvinnor som har adhd, berättar överläkaren och forskaren Lotta Borg Skoglund. Hon vill nu lyfta fram hormonernas roll vid adhd. "Teoretiskt kan man behöva fundera på om vissa flickor och kvinnor skulle behöva justera sina läkemedelsdoser i olika faser av menscykeln", säger hon till Special Nest.

Lotta Borg Skoglund är överläkare och specialist i allmänmedicin och psykiatri samt docent vid Uppsala universitet. I sin forskning har hon fokuserat på neuropsykiatri, samsjuklighet och beroendeproblematik, och nu vill hon lyfta fram hormonernas betydelse för flickor med adhd. Hon har skrivit flera böcker: Svart bälte i föräldraskap, som handlar om vardagen i npf-familjer; ADHD på jobbet, som publiceras senare i år och som handlar om hur personer med adhd kan få stöd i arbetslivet; och ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna, som handlar om hur vården och skolan missar flickor med adhd när de letar efter de symtom som är vanliga hos pojkar. I den sistnämnda boken tar hon upp hormonernas betydelse från pubertet till klimakterium för flickor och kvinnor med adhd. Och efterlyser mer forskning.

– Vi behöver specifikt titta på hormonernas betydelse för flickor med adhd, något som har fallit mellan stolarna eftersom hormoner berör både barnpsykiatri och vuxenpsykiatri och hamnar mellan specialistområden som gynekologi och psykiatri, säger Lotta Borg Skoglund.

Läs hela artikel i Special Nest

Senaste nytt

Podcast
1/7/2024

Hur är det att leva med NPF?

Lotta Borg Skoglund intervjuas i P4 Karlavagnens reportage om NPF.

Media
30/6/2024

Klara, färdiga, gå! Skolloppet tillsammans med Hjärnfonden.

Hjärnfonden arrangerar i maj varje år Skolloppet...