page css

ADHD-symtom hos barn

ADHD-symtom hos små och större barn yttrar sig bland annat genom att man har svårare än jämnåriga att vara stilla eller att göra saker lugnt och samlat i situationer där det förväntas. Bristande förmåga att bibehålla fokus och uppmärksamhet eller att hindra sig själv från att göra eller säga saker som inte passar sig i stunden är också vanliga symtom. Symtom på ADHD hos barn innebär alltså samma tre kärnområden av svårigheter med uppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. De här ADHD-symtomen gör att barnet får svårt att fungera i hemmiljön, i skolan, i relationer och på fritiden. Eftersom det finns många olika saker som kan ligga bakom symtom som liknar ADHD (som till exempel stress, oro eller otrygghet i hemmet, tidigare trauman, ångest, nedstämdhet eller intellektuell funktionsnedsättning) är det viktigt att en ADHD-utredning fokuserar på att se till att barnets ADHD-symtom inte förklaras bättre av något annat. ​​

Vanliga symtom på ADHD hos små barn - Så upptäcker du dem

Kärnsymtomen vid ADHD för vuxna och äldre barn är impulskontroll, uppmärksamhet och hyperaktivitet och det är faktiskt samma grundsymtom som ställer till det även för de minsta barnen. Men symtomen kan ta sig lite andra uttryck hos de allra yngsta och dessutom visa sig var för sig eller i kombination. 

De tre vanligaste ADHD-symtomen hos små barn

• Verkar inte lyssna på tilltal eller följa uppmaningar
• Har svårt att följa regler och överenskommelser trots att barnet egentligen vet och vill
• Har svårt att göra saker lugnt och stilla, kastar sig in i lekar och aktiviteter på ett sätt som kan överväldiga eller skrämma bort andra barn

Några fler symtom på ADHD hos små barn:

• Har svårt att vara still tillräckligt länge för att lyssna och ta in instruktioner
• Har svårt att komma ihåg enkla instruktioner och att komma igång med saker självständigt
• Verkar ha många tankar och idéer i huvudet samtidigt som barnet har svårt att formulera i rätt ordning för att göra sig förstådd
• Har svårt att avbryta saker som är lustfyllda
• Svårt att vänta på sin tur
• Svårt att komma ner i varv, sova lugnt
• Petig i maten eller kan inte sluta äta trots att hen borde vara mätt

Att minska ADHD-symtom hos små och större barn

När ett barn får en ADHD- eller en ADD-diagnos har barnet också rätt till stöd och behandling för sina symtom. Det finns tydliga nationella riktlinjer från Socialstyrelsen som ger rekommendationer för vilka olika typer av evidensbaserade insatser som enligt tidigare forskning visat sig vara effektiva för att minska ADHD-symtom hos barn.

Behandlingsinsatserna som rekommenderas vid ADHD hos både små barn och vuxna kallas för multimodala behandlingsinsatser. Det betyder att för barn som har fått en ADHD-diagnos ska familjen få tillgång till tre olika typer, modaliteter, av insatser: psykoedukation (utbildning och kunskap om ADHD), kognitiva hjälpmedel (vardagsstöd och tekniska hjälpmedel) och läkemedelsbehandling. 

Utan rätt diagnos, stöd och insatser kan ADHD i värsta fall få allvarliga konsekvenser. Samsjuklighet, det vill säga problem som tillkommer på grund av eller parallellt med ADHD, är vanligt både när det kommer till barnets kroppsliga och psykiska hälsa. Men med rätt förståelse, stöd och insatser har ADHD en mycket god prognos. Det går att behandla ADHD-symtom hos barn både framgångsrikt och säkert.

ADHD-medicin som kan minska ADHD-symtom hos barn

Idag finns det mycket forskning som visar att medicin för ADHD kan minska ADHD-symtomen hos barn. Därför ingår läkemedelsbehandling ofta tillsammans med andra stödinsatser i det behandlingserbjudande som rekommenderas för barn med ADHD. 

Som förälder kan det kännas som ett stort och svårt beslut att ge mediciner som kan påverka barnets sätt att vara och fungera. Därför är det viktigt att varje förälder får ta del av det aktuella forskningsläget kring ADHD-mediciner för små och större barn för att kunna ta ett välgrundat och långsiktigt beslut för sitt barns bästa.

Olika mediciner för förbättrad symtomkontroll

Det finns två olika grupper av ADHD-mediciner: centralstimulerande och icke-centralstimulerande. Eftersom det ofta är svårt att på förhand veta vilken medicin som kommer fungera bäst för varje barn är det klokt att följa de rekommendationer som är framtagna utifrån forskningsläget. Ju yngre barnet är, desto viktigare blir information från föräldrar och lärare. Eftersom centralstimulerande läkemedel, som är förstahandsrekommendationen för ADHD-behandling, kan klinga av under dagen är det inte alltid säkert att föräldrarna ser så mycket av vilka effekter det har på barnets ADHD-symtom. Då blir observationer från pedagoger och stödfunktioner i skolan ovärderliga. 

Stöd och råd för mindre ADHD-symtom

Det är inte något fel på barn med ADHD. Dessa barn har ingen sjukdom utan en funktionsnedsättning med ADHD-symtom som kan behandlas. All form av ADHD-behandling ska därför handla om att minska barnets ADHD-symtom så att självkänslan och vardagsfunktionen bibehålls eller förbättras.

Det handlar nästan alltid om att barnet behöver få vissa anpassningar i skolan. Ju yngre barnet är desto större del av stödet och insatserna riktas till föräldrarna som erbjuds att gå utbildningar och föräldrakurser för att bättre kunna stötta sitt barn utifrån barnets unika behov och ADHD-symtom. När det kommer till barn med ADHD så gäller ofta samma råd och riktlinjer som för andra barn, med undantaget för att dessa anpassningar ofta är helt livsviktiga för barn med ADHD. Det handlar om att få till hälsosamma kostvanor, rutiner för sömn och skärmtid och vikten av att få till fysisk aktivitet. Alla föräldrar som lever i en familj där ett barn har ADHD eller någon annan NPF-diagnos vet hur mycket svårare det är att få till just dessa hälsosamma vanor. Och hur frustrerande det kan vara att få “goda råd” av andra som inte förstår utmaningarna i ADHD-familjen. Just av dessa anledningar brukar föräldrastödskurser och föräldraträffar där man får möjlighet att dela sina erfarenheter och tips vara särskilt uppskattade av NPF-föräldrar.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR