page css

ADHD och droger

Det finns en tydlig koppling mellan ADHD och ökad risk för att drabbas av problem med droger. Men det är viktigt att komma ihåg att drogproblem självklart inte drabbar alla med ADHD. Det är endast en liten grupp som råkar ut för den allvarliga samsjukligheten mellan ADHD och droger.

Sambandet mellan ADHD och drogmissbruk

Enligt forskningen är alkohol- och drogmissbruk en vanlig samsjuklighet för vuxna och unga med ADHD. Omkring 25% av de vuxna som behandlas för alkohol- och drogmissbruk har också ADHD.

Det är flera olika faktorer som gemensamt bidrar till den förhöjda risken för drogberoende hos personer med ADHD. Bland annat är impulsiviteten, som är ett av tre kärnsymtom vid ADHD, en riskfaktor både för att testa och sedan inte kunna avstå från droger. Många med ADHD beskriver också att de, när de väl testat en drog, både får starkare effekt av den och snabbare hamnar i en beroendeutveckling. Detta har lett till diskussioner kring om personer med ADHD använder droger för att självmedicinera och dämpa sina ADHD-symtom. Enligt den forskning som finns idag tror man att det både är gemensamma genetiska faktorer och miljöfaktorer som bidrar till den ökade risken för drogproblem vid ADHD. 

De vanligaste drogerna som används av personer med ADHD är, precis som för personer utan ADHD, nikotin, alkohol och cannabis.

Det finns idag mycket som talar för att en tidig och effektiv behandling av ADHD är det som mest effektivt kan minska risken för drogmissbruk.

Sammanfattningsvis finns det en tydlig koppling mellan ADHD och ökad risk för drogmissbruk, men det betyder inte att alla, eller ens de flesta, kommer att drabbas. Tidig diagnos, effektiv behandling och förebyggande insatser riktade mot de negativa konsekvenserna av obehandlad ADHD är viktiga för att minska risken hos både ungdomar och vuxna. Personer med både ADHD och missbruksproblem behöver särskilt anpassad vård som tar hänsyn till båda tillstånden.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR