page css

Beroenden och ADHD

Sambandet mellan ADHD och beroende kan gå åt båda hållen. Många med ADHD berättar att de självmedicinerar med alkohol eller droger för att hantera känslor av nedstämdhet, ångest eller utanförskap.  

ADHD som riskfaktor för beroende

Alla som på ett riskfyllt sätt använder alkohol, droger, eller andra substanser som frisätter stora mängder dopamin, kommer förr eller senare att få problem med det. Vi har alla en unik sammansättning av risk- och skyddsfaktorer som tillsammans bidrar till, eller motverkar att, vi får problem med droger och som avgör hur känsliga vi är. Vi vet att ärftlig sårbarhet spelar stor roll för risken för både ADHD och beroendeproblematik. Man kan alltså ärva en genetisk sårbarhet som ökar risken för problem vid stress än för andra. Så arv och miljö hänger ihop och ärftligheten kan i sin tur göra att fler personer i samma familj kan ha en medfödd sårbarhet för både ADHD och beroende.  

Det är viktigt att komma ihåg att man inte väljer att få ADHD eller att utveckla ett beroende. Att det påverkas av faktorer som man inte kan påverka kan minska känslor av skam och utsatthet för den som drabbas. Det brukar i sin tur kunna öka chanserna för att man orkar och vågar be om rätt hjälp för sin sjukdom. 

Så länge ADHD-medicin används på det sätt som det är avsett för finns det inte någon ökad risk för att ADHD-mediciner kan leda till beroende. För personer med ADHD som tidigare har haft ett beroende rekommenderas i första hand långverkande centralstimulerande mediciner. Även atomoxetin kan vara ett bra och säkert val vid behandling av ADHD och tidigare beroendesjukdom.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR