Sluta med ADHD-medicin
Om du provat ADHD-medicin men vill sluta är det oftast ganska lätt att trappa ner eller helt enkelt bara sätta ut läkemedlet helt och hållet. Det kan dock vara lite olika saker som gäller beroende på vilken medicin du har. Här får du några allmänna råd inför att du diskuterar ditt beslut att sluta med ADHD-medicin med ditt behandlingsteam.
Att sluta med centralstimulerande ADHD-medicin
För dig som använder centralstimulerande läkemedel som Lisdexamfetamin och Metylfenidat är det oftast inga problem att sluta ta din ADHD-medicin från en dag till en annan. Preparat i Metylfenidatgruppen (t.ex. Concerta, Ritalin, Medikinet och Equasym) lämnar i princip kroppen helt under natten, vilket innebär att du kan hoppa över nästa dags dos och i lugn och ro kontakta ditt behandlingsteam. Beroende på anledningen till att du vill sluta med ADHD-medicinen kan du överväga att göra ett uppehåll eller återgå till den senaste dosen du mådde bra på. Det är viktigt att du informerar ditt behandlingsteam om situationen så att ni tillsammans kan planera den bästa vägen framåt.
Lisdexamfetamin
För ADHD-mediciner som innehåller Lisdexamfetamin (till exempel Elvanse eller Vyvanse) och som bygger upp en viss grundnivå i kroppen kan det ta lite längre tid innan all effekt av medicinen är borta. På samma sätt som för Metylfenidat är det dock ingen fara att sluta från en dag till en annan och vänta ut att effekten klingar av. Inom två dagar har de flesta så låga nivåer att det inte går att märka någon effekt längre. Under dessa två dagar kan vissa individer uppleva milda övergångssymptom, såsom lättare huvudvärk eller en känsla av trötthet, men oftast är dessa symtom övergående och inte särskilt påtagliga. Det är dock viktigt att lyssna på kroppen och söka råd från sitt behandlingsteam vid behov.
Att sluta med icke centralstimulerande ADHD-medicin
Om du använder och vill sluta med icke stimulerande ADHD-mediciner som Atomoxetin eller Guanfacin, gäller andra rekommendationer än för centralstimulerande läkemedel. Dessa mediciner har en mer långverkande effekt, och det är ofta bäst att trappa ner dem gradvis, på samma sätt som du trappade upp dosen när du började ta dem. Detta minskar risken för obehagliga biverkningar och kroppsliga symtom. Om du känner att du behöver minska din medicinering men inte kan få tag på ditt behandlingsteam, kan du följa det schema som användes vid upptrappningen och backa i samma takt. Det är viktigt att du alltid kontaktar din vårdgivare för att diskutera hur du går tillväga på bästa sätt.
Guanfacin
Guanfacin tillhör gruppen alfa-agonister (som har liknande effekt som betablockerare, det vill säga sänker puls och blodtryck) och dessa ska helst inte sättas ut för hastigt utan trappas ner på ett kontrollerat sätt. Det går oftast bra att följa samma schema som när man trappade upp, fast tvärtom. Står du på lägsta dosen, det vill säga 1 mg går det förstås bra att bara sluta, men är du uppe på doser runt 3-6 mg är det ofta klokt att trappa ner med 1 mg i veckan. Det kan ju också vara så att du hittar ett läge på en lägre dos där du faktiskt får den effekt du eftersträvar.